ceturtdiena, 2008. gada 10. janvāris

Nepāla 2008 gada oktobris

Pārgajiens Apkārt Dhaulagiri

Kad?

2008 gada oktobrī.
Sākās ar ierašanos Kathmandu pirmajā oktobra nedēļas nogalē.
Pirmdien 6. oktobrī izlido ($85) vai izbrauc ar autobusu ($12) uz Pokharu.
Tad apmēram 14-15 dienas iet pārgājienā.
Pēc pārgājiena atgriežas Pokhara uz kādu 20. vai 21. oktobri.
Tad var doties uz pāris dienām uz Chitawan nacionālo parku jāt ar zīloņiem un trenkāt degunradžus ($70) .
Ir arī iespēja braukt ar pūšļiem pa upēm, lidot ar lidmašīnu apskatīt Everestu ($140) vai doties atpakaļ uz Kathmandu un klimst pa klosteriem.
Ja ir ļoti jāstedzas atpakaļ darbā tad agrākais kad varētu plānot izlidošanu no Kathmandu uz mājām ir 22 oktobris.
Ko mēs darām?
Ejam pārgājienā apkārt Dhaulagiri (8167m). Pārgājiens nav tehnisks, bet ilgs, augsts un auksts.
Nepālā šādi pārgājieni saucas par „trekkingu” un slavenakie treki kā gājiens apkārt Anapurnai notiek pa „zīloņtakām” kur naktīs ceļinieki paliek „tejnīcās” kas ir kā vienkāršas viesnīcas un kafejnīcas krustojums.

Dhaulagiri treks ir mazāk populārs, jo jādzīvo ir teltīs, līdzi jānes visa pārtika un vairākas dienas jāuzturas virs 5 km augstuma. Attiecīgi jābūt gataviem uz temperatūrām no +20 C° Beni līdz -20 C° naktīs augšā Noslēptajā ielejā.

Treks ved caur Myagdi Khola (upes) ieleju kur apakšdaļā pirmās 3-4 dienas ir rīsa lauciņi ar ciematiem, bet augšdaļā 2- 3 dienas ir neapdzīvoti vertikāli džungļi kas pāriet mērenās zonas mežā . Tad jaiet us augšu pa Chonbardan ledāju un jātiek pāri French Pass (Franču pāreja) 5360m, jāpavada 2 naktis Hidden(Noslēptajā) ielejā uzkapjot Thampa(Dampus) virsotnē (6012m) tad japāriet pāri Thampa(Dampus La) pārejai 5250 m austumā. No šejienes pa stāvu nogāzi traversē un kāpj lejā pie Marpha ciema kur treks savienojas ar Anpurnas treku un no Jomsom lidlauka ar lidmašīnu lidojam atpakaļ uz Pokharu( $70).

Alternatīva šeit ir vēl 3 dienas ar kājām iet uz leju pa Kali Gandaki ieleju pa Anapurnas treka taku izbaudot „civilizētu” trekkingu ar dzīvi tējnīcās.

Izpētot dažādu literatūru neviens neiesaka Nepalā nest 15 dienām pārtiku, kurināmo un inventāru. Pamatojumi ir dažādi, bet pārsvarā tie atgriežas pie tā ka šerpas ir lēti ($10 - $20 dienā) un izmantojot viņu pakalpojumus mēs atbalstam vietējo ekonomiku vislabākajā veidā. Tādēļ patreiz ir doma uz katru no mums dabūt 1 -2 šerpas. Viens šerpa varētu pietikt lai paša mugursoma būtu ciešamā svarā. Ar diviem šerpām varētu būt tā ka jānes ir tikai maziņa pilsētas mugursomiņa ar pusdienu maizītēm . Vēl uz visiem vajadzēs vienu gidu/sirdaru (~$25 dienā) kas koriģēs šerpas un palīdzēs sazināties ar iezemiešiem. Atkarībā no tā cik mēs būsim dalībnieku būs jāskatās vai vēl vajag dabūt virtuves komandu.

Cik tas maksās?

  • Lidojums uz Kathmandu : ??
  • Iebraukšanas vīza (to saņem Kathmandu lidostā) : $30
  • Izbraukšanas lidostas nodoklis: $15
  • Kathmandu uz Pokharu : katrā virzienā $85 (ar lidmašīnu 30 min, atļautā bagāža 15kg ) , autobuss 6 stundas ($12).
  • Viesnīcas: $10- $20 par nakti.
  • Pārtika pilsētās: $10 - $20 diena
  • Anapurnas Nacionālā parka atļauja: $5 pa nedēļu ( vajadzēs 3 nedeļas =$15)
  • Lidojums no Jomsom uz Pokhara $69 , alternatīvi var 3 dienās iziet ar kājām.
  • Šerpas: $10 - $15 uz dienu.
  • Gids/Sirdars: ~$25 uz dienu ( tas būs viens uz grupu)
  • Pārtika , kurināmais pārgājienam : ?? ( Alternatīvi tiek noīrēta virtuves komanda kas rūpējas par pārtiku un tās gatavošanu)

Personīgais inventārs:

  • Iestaigāti vidēji smagi kalnu zābaki kas labi satur potītes.
  • Bahilas šiem zābakiem.
  • 2 pāri zīda iekšējās zeķes
  • 2 pāri biezas vilnas zeķes
  • Polarec 200 tipa sintētiskas vilnas treniņbikses
  • GoreTex tipa vēja un ūdens necaurlaidīgas bikses
  • Sintētiska apkšveļa augšā un apakšā.
  • Šorti līdz ceļiem ko vilkt lejā ielejās. Bikini tipa šortus vietejie var nesaprast.
  • T-krekls.
  • Polartec 200 tipa sintētiskās vilnas jaka
  • Pūķene - ja ziniet ka ļoti nepatīk salt
  • GoreTex tipa veja un ūdens necaurlaidīga virsjaka
  • Saulesbrilles ar aizsegtiem sāniem
  • Cepure
  • Cimdi
  • Mugursoma ar ūdens necaurlaidīgu pārsegu.
  • Guļammaiss uz vismaz -15 C.
  • Guļammaisa palags ( tajā var gulēt kad ir karsts)
  • Paklājiņš guļammaisam (plāns , viegls, kompakts) .
  • Saliekamās slēpju (trekkinga) nūjas.
  • Lukturis ko var piestiprināt pie galvas
  • Ūdens pudele
  • Krūze
  • Nazis
Grupas inventārs:

Telts uz katriem 2 -3 cilvēkiem.
1 virve.
Aptieciņa.
Satelīta telefons ($300 īre uz mēnesi ar 60 minūtēm un brīviem ienākošajiem SMS)

Virtuve: ( jāizvērtē vai nav izdevīgāk noīrēt virtuves komandu)
Primuss uz katriem 2 – 3 cilvēkiem. ( Der tikai prīmusi kas darbojas uz kerosīnu t.i. saļerku )Katli.
Pārtika.
..............................................................
Pārgājiena plāns pa dienām:

3. Oktobris piektdiena: Lido uz Kathmandu
4. Oktobris sestdiena : Lido us Kathmandu
5. Oktobris svētdiena: Kathmandu
Ierodas Kathmandu . Paliek kādā viesnīcā Thamel rajonā.
6. Oktobris pirmdiena: Kathmandu – Pokhara
Lido vai brauc ar autobusu uz Pokhara.
1 Pārgājiena diena (7. Oktobris otrdiena) : Pokhara – Beni – Shinga
Brauc ar autobusu uz Beni ( 4 stundas) , tad 1,5 stundu gājiens.No Beni paiet garām Beni Mangalghat kur ir rinda ar tējnīcām un dodas iekšā kalnos. Paiet garām Jyanmara kas sastav no vientuļas tejnīcas un turpina pa platu lēzenu taku. Māju kļūst vairāk kad tuvojas Shinga ar tās tējnīcām un veikaliem. Teltis ceļ pie skolas Myagdi Khola pusē.
.
2 Pārgājiena diena (8. Oktobris trešdiena): Shinga – Darbang
5 stundu gājiens. Seko paugstinātajai takai gar upes malu. Paiet garām karstajiem avotiem kreisajā pusē un ieiet apstrādātos laukos pa plašu taku kas ved uz Tatopani ciemu. 10 minutes aiz ciema šķērso upi pa gaisa tiltu uz labo krastu. Paiet garām mazam ciemam Bholamza un cauri lauciņiem iet uz velvienu gaisa tiltu kas ved pāri upei atpakaļ uz kreiso krastu. Paiet garām Simarchor ciemam un škērso Newale Khola pieteku no labās puses pa gaisa tiltu. Turina iet pa Myagdi Kholas kreisā krasta taku cauri maziem Shisman un Talkot ciematiņiem. Tad kāpj augšup pa nogāzi uz Babichor ciemu kur ir veikali un tējnīcas. Šķērso kalnu nogāzi pa taku arā no Babichor. Kalnu nogāzes ir kultivētas terasēs un rīsa lauciņos kur takai ir viegli izsekot. Iziet cauri bruģētajam Shahasdara ciemam, sķēŗso Dukh Khola un turpina doties pa rīsa lauciņiem. Pēc Ratorunga ciema kurā atkal ir tējnīcas un veikali plašā tersētā ieleja beidzas. Seko takai gar upes malu un iziet cauri Bodeni un Chachare ciemiem. Terasētie lauciņi pazūd arī otrā upes pusē un taka iet uz augšu un leju līdz nonāk lielākā Dharbang ciemā. Šeit ir vairaki veikali un pa nakti paliek pie skolas.
.

3 Pārgājiena diena (9. Oktobris ceturtdiena) : Darbang – Sibang

6 stundu gājiens. Šķērso gaisa tiltu uz labo krastu un paiet garam kreisa krasta pietekai Ritum Khola pietekai. Seko takai pa apakšu klintīm līdz Phedi (1100m) kur ir divas tējnīcas. Tieši pirms Phedi šķērso Dang Khola pieteku no kreisās puses un kapj augšā otrā krasta nogāzē. Serpantīna taka pamazām kļūst lēzenāka un ved pa nogāzes virs Myagdi Khola uz palielu Dharapani ciemu. Atkal kāpj augšup pa stavu nogāzi un pēc tam pa kalnu taku dodas lejup garām Takum kur kultivēti lauciņi klāj kalna nogāzi. Ierodas Sibang ciemā un guļ zāļainā laukumā.

4 Pārgājiena diena (10. Oktobris piektdiena) : Sibang – Muri
6 stundu gajiens. No Shibang iet cauri mežam un grām Mattim ausgšup pa grēdas pacēlumu no kura var redzēt Dhaulagiri Himal. Nokapj lejup pie Gattu Khola, tad iet gar grēdu garām uz Phala Gaon (1810m) . Bruģētā taka turpinās vēl kādu gabalu aiz ciema tad ieiet terasētos lauciņos pa labi un šķērso Dhara Khola pa gaisa tiltu. Taka turpinās uz augšu pa nogāzi uz iet zem Dhara ciemata un iet augsup lejup garām grēdai iznāk ārā uz Myagdi Khola labā krasta. Kalnu taka turpina vīties augšup un ejot gar grēdu paverās skats uz Dhaulagiri 1 (8167m) un Gurja Himal (7193m) . Nonāk Muri(Naura) ciemā un nakšņo pie skolas.
.
5 Pārgājiena diena (11. Oktobris sestdiena) : Muri – Baghar(Boghara)
7 stundu gājiens. Dodās lejup pa lēzenu nogāzi un šķērso akmeņainu upi. Dodas lejup pa terasētiem lauciņiem uz Dhora Khola. Sķērso šo upi un kāpj pa labi augša pa kalna nogāzi uz Ghorban Dhara. No šīs pārejas ir labs skats uz Ghustung (6465m) . Seko labā krasta takai garam Naura kur sāk kapt augšup pa nogāzi. Pēc neilga kāpiena jāpagriežas uz taku kas traversē stavu zālēm noaugušu kalnu. Traversa beigās Myagdi Khola pāriet stavā V veida ielejā un līkumotā taka turpina stāvu kāpienu uz augšu. Takas mala ir stava bet tā ir izlikta ar akmens pakāpieniem. Kad kāpiens uz augšu beidzas un turpinās kā traverss pa labi. Taka drīz sāk doties lejup pa mežu un iznāk uz grēdas paceluma no kuras var redzēt Baghar ciemu(2080m) . Pa terasētiem lauciņiem noiet lejā uz šo kalnu ciematu un meklē kur celt teltis.
.
6 Pārgājiena diena (12. Oktobris svetdiena) : Baghar – Dhobang (Dobang)


6 stundu gājiens. No šejienes ciemati beidzas un taka paliek sarežģītāka.
.
7 Pārgājiena diena (13. Oktobris pirmdiena) : Dhobang – Itāļu bāzes nometne4,5 stundu gājiens. Taka iet cauri skaistam mežam un ātri pieaug augstums.


8 Pārgājiena diena (14. Oktobris otrdiena) : Atpūtas diena Itāļu bāzes nometnē.

9 Pārgājiena diena (15. Oktobris trešdiena) : Itāļu bāzes nometne –Dhaulagiri Bāzes nometne






4 stundu kāpiens. Šaurs kanjons ved uz Chonbardan ledāju Pēc pirmā ledāja šķērsošanas uzkāpj uz galvenā ledāja mizkastes. Vietām var iznākt izmantot virves. Nakts uz ledāja morēnas.
3 stundu kāpiens pa ledaju kas pamazām paliek tīrāks un aizved uz Dhaulagiri Bāzes nometni 4750m.




10 Pārgājiena diena (16. Oktobris ceturtdiena) : Dhaulagiri bazes nometne – Franču kuluārs(5240m) – Noslēptā ieleja



5 stundas. Jāuzmanās pārejot no ledāja uz stavo morēnas sienu virs nometnes. No Franču kuluāra augšas paveras labs skats uz Noslepto ieleju.Šī plaša un aukstā ieleja vairāk atgādina Tibetu nevis ielejas Nepālā.Naktīs parasti temperatūra nokrītas līdz – 20 C.

11 Pārgājiena diena (17. Oktobris piektdiena) : Noslēptā ieleja – Thampa virsotne – Noslēptā ieleja.


Šis kāpiens ir tiem kas ir labi aklimatizējušies un grib uzrāpties šijā necilajā 6012 metru virsotnē. Pārējie var palikt nometnē un izbaudīt apkārtni ar varenajiem skatiem uz kalniem.

12 Pārgājiena diena (18. Oktobris sestdiena): Noslēptā ieleja – Yak Kharka

5 stundu gajiens.Uzkapj uz 5200(5155) metru augsto Dhampus (Thapa) pāreju. No pārejas pa lavīnbīstamām nogāzēm traversē un tad stāvi kāpj uz leju uz Yak Kharka (ganu nometne).
.
13 Pārgājiena diena ( 19. Oktobris svetdiena) : Yak Kharka - Jomsom
















4 stundu stāvs kāpiens uz leju līdz Marpha ciemam ka sevi devē par Nepalas ābeļu galvaspilsētu. Šeit var pusdienās izbaudīt labi nopelnīto alu. 1-2 stundas lejup pa plašo ieleju atrodas Jomsom lidlauks. \
.
14 Pārgājiena diena (20. Oktobris pirmdiena) : Lidojums no Jomsom uz Pokhara(alternativi 3 dienās ( 7 + 8 + 8 stundas) ir iespējams izsoļot ārā atpakaļ uz Beni ciemu)

.........................................................................................................................................................................
Legal: Images used in this blog are from http://www.bergfotos.com/nepal/nepal-tab.htm

Paveicām :)

Turpmākais ir no dienasgramatas:
3. Oktobris . Pa nakti mostos no negaisa un skalja gaisa kondicinonetaja. Laika nobide pa 12 stundam ari gan jau nepalidz. Tomer gulet cietaja gulta ir patikami. 6:30 esmu augsha un dushaa. Meginu iemacities pateikt thai paldies un sveiki. interesanti ka atkariba no ta vai runatajs ir virietis vai sieviete mainas pedejais vards. "Khrab" vai "kaa". Uz terases edot brokastis runajos ar pavecu paari no San Diego. Kundze ir no shejienes bet parcelusies uz ASV gadus 30 atpakal. Vinja teica ka vienigais ko vinja sheit saprot ir valoda un ta ir man pazistama sajuta. Ljauju vinjiem izmantot manu truphone lai sazvanitu meitu. Pie galdinja talak sez baltais puika ar divam vietejam meitenem . Meginu nofikset vai vinju attiecibas ir komercialas. Loti iespejams ka meichas vienkarshi mekle princi. Vakardienas choms atbrauc ar mikrinju un aizved mani uz lidostu. Brauciens ir 15 min pa loti zolidu shoseju. Vakar mes ar shamo dzeeraam alu un runajamies lauzita anglenee. Nez vai vinjam ari visi farongi izskatas vienadi gluzi ka mums vietejie. Lidosta ir milziga un moderna bet nav nevienas ATM no kuras varetu izkratit naudu. Ari milziga karalja propoganda nedaudz atsauc padomju laikus.
Thai airlines ir loti patikamas un mes ar nepalieshu kundzi izsuucam vairakus dzina tonikus. leja redz bengalijas liici ar skaistam salaam, tad milziigas duljkainas upes un beidzot no makonjiem izspraucas himalaju virsotnes. Neesmu parliecinats vai skatos uz Kanchendzungu vai Everestu bet augstums ir iespaidigs. Nolaizoties zemak var jau izskirt atseviskas majas . Tas visas izskatas puspabeigtas...itka ar iespeju uzbuvet vel vienu stavu. Lidostas zoga ir pamatigs caurums kur kads ir atslejis velosipedu un apkopj mazdarzinju. Vo nu shi tiesham ir tresha pasaule. Lidosta nemaz nav mainijusies tikai vizas cena nu ir 40 dolari. Izejot ara atrodu viepli ar savu vardu. Drosibas pec vel noprasu ka sauc shefu. Mashinas sheit ir shauras un mazas . Aridzan to sheit nu ir daudz. Satiksmes noteikumi neeksiste. Pa celjam valda haoss kursh parsteidzoshi nerada redzamus upurus. Nirvana Garden ir sanielas galaa parsimt metru no Thamel centra. Iechekojos istaba kas izskatas ka no septinjdesmitajiem gadiem un beidzot saskaitu naudu. Nolikshu to un satelita telefonu seifaa. Tikko esmu beidzis skaitit ierodas Shekhars kursh izskatas lidizgs vienam indieshu DBA pazinjam. Izrunajam par shtelli un sarunajam atkal satikties kad ieradisies parejie. Aizstaigaju uz bankomatu un izkrata 30 tukstoshus rupijas. Patreizejais kurss dolaram ir 1 pret 73. Aizstaigaju pa ielu uz vietu kur pagajushaja reize dzivojam un taas tur vairs nav. Riktigi parbuvets ta ka tikai pec konditorejas otraja puse varu pateikt ka esmu pareizaja vietaa. Noperku paris bulcinjas ar San Miguel alu pienjemu realitati ka atpakal nekad nevar atgriezties. Pa thamel ielam tagad brauc automashinas un tas to padara mazak pievilcigu. Vispar pirmaja diena ka jau parasti redz tikai noplukumu. Ar laiku gan jau atties un sakshu novertet pozitivo. Ieeju gramatveikala un neeatradis zinatnisko fantastiku noperku gramatu par urbano budismu. Tipa ka mainit viedokli nemainot vietu. No izdzerta alus atluztu pirms paliek kartigi tumsh. Rezultata esmu izguljies ap trijiem nakti un visi riita trokshnji asi trauce. Meginashu dabut istabu augstak uz nakamo nakti.

4. Oktobris. Pamodies esmu jau ilgstsohi bet vartos pa gultu ceriba ka tomer naaks vel miegs. Guncha ar Juri tagad droshi ka izbauda Deli lidostas kreslus. Strava pa nakti bija atslega kadu laiku bet internets vel darbojas. Izmantoju lai sazvanitu savejos. Brokastis ir zviedru galds kur pierijos ta ka sak rasties aizdoma ka varetu vel likt piemaksat. Tomer ne, parakstu kviti ka 325 rupijas iet uz manas istabinjas rekina.

7. Oktobris. No rita view point viesnica pamostos ar pirmo gaismu. Makonji nav iisti izklidushi bet uz lietu ari netaisas. Ap 6:30 esam samaksajushi par viesnicu $40, atstajushi vinjiem vienu somu un netiras drebes . Brokastis edam bulcinjas ar olaam turpat uz stuura kafejniicaa. Guncha vel gandriz tikpatka nemaz nesmeke. Juris vel aizskrien dabut sintetisko kreklu ieshanai. Kad aizslajam atpakal uz viesnicu Choisangs jau salicis somas mazam Marutu uz jumta. Salienam visi ieksha un pasakums sakas. Pa celjam redzam vietu kur salasijies bars vietejo. Sakuma domajam ka tur ir kaut kas saistiba ar festivalu bet izradas ka tieshi pirms mums braucoshais autobuss samainoties ar citu autobusu aizgajis pa taisno. Nevar isti saprast vai un cik tur ir upuri. Juris pa celjam mums izstasta par budisma principiem baltajiem un nospariezam ka ta ir harmoniska religija. Par taksi samaksajam Rs. 3000 un tad parsezamies dzipaa. Puscelja dzipu aptur jo vieteji ieraudzijushi ka mums aizmugurejais ritenis gandriz nokritis. Skruves tiek pievilktas bet no shi briza vienam no tiem kas sez aizmugureja sedekli ir uzdevums uzmanit lai ritenis nenokriit. Mashina prieksheja rinda ir 3, otraja 4 un mes tris bagazas nodalja. 10:30 ierodamies Beni. Samaksajam vel Rs. 650 par dzipu, izdzeram katrs vienu kokakolu domajot ka moshk ta ir pedeja. Tad pa vanshu tiltu skersojam lielo upi un ejam meklet viesnicu kura ir musu sherpas. Viesnica izradas ir pilsetas pasha ziemelu gala . Viesnica edam momos un noverojam ka vietejie ar vienu roku ed dal bhat. Dzeram labako chiya teeju . Guncha satraucas ka mums nav liidzi koshkas un vispar ir par maz inventara. Paedushi sezam arpuse un skatamies ka sherpas megina salikt musu milzigos maisus grozos. Izradas ka tomer bus tikai tris sherpas jo ir festivals un nevienu citu atrast nevar. ejam cauri pilsetai atkal un tad pa zemes celju dodamies gar upes krastu uz augshu. gar celja malam aug bambusi un banani. guncha stasta par nudistu pludmalem un juris nodefine ka moralaja stajaa tas ir vienu mazu soli no kazas. Vel tiek apspriesta 6 dienu noilguma teorija kas attiecas uz precetam sievietem. Kamer mercejam kajas strauta mums garam paiet 14 shwedi un bars ar porteriem bet nav nevienas skaistas sievietes. Noslajam vismaz 3 stundas lidz ierodamies vieteja kempinga. Holadieshi jau tur ir ienjemushi labakas vietas. Izdzeram rumu ar kolu. Parsimts metrus talak vietejie dedzina mirusho. Meginam dziedat bet kaut ka neiznak un dodamies gulet.

10. Oktobris pamostamies Muri kas lidz shim ir bijusi nometne ar vislabako skatu. Redzam kaut kadas virsotnes kas tomer izradas nav Daulagiri. Brokastis Guncha taisa kakao ar korejieshu zupinjam. Ap musu telti metajas kaudze ar pepsikolam un evening king, ta ka kompensejot pa vakardienas atkritumu dedzinashanu. No nometnes duram uz leju pa laucinjiem. Atri zaudejam augstumu lekajot uz leju no terasem. Otraja puse upei taka slipi iet pa nogazi uz augshu. Guncha iet pa priekshu un sarunajam ka apstasimies pie udens vai kad iziesim saulee. Udens nav un taa ari uzkapjam liidz korei. Tur nolemjam ka iesim tomeer liidz udenim un atkal visu celju soljojam lejup pa krumiem uz Myagdi Khola. Pirms ieejam aizaa vel viens vechuks liek araa spaini ar kolu un alu. Nolemjam ka vel nesaksim dzert un solojam meklet strautu. beidzot atrodam feinu udeni pec 2 stundu gajiena no Muri. Kamer atpushamies un luuram karte garam iet vietejaa meicha ar bernu grozaa. Shii izrada interesi par karti un atpazist angliskotos nosaukumus. Turpinam soljot pa taku kas iecirsta klints sienaa ka progresa grafiks vijas augshup. Saulee ir karsts un izbaudu katru eenu. Pec apmeram 40 minutem nonakam vieta kur taka parvershas par klinshu kapshanas marshrutu. Tur sapumpejam udeni un iekozam pusdienas. Esam krietnu gabalu virs upes un leja lido putni ko Juris nodefine par ergljiem. Beidzot naak pretii kaut kada gimene. Esam autaa kad pa virvem uzkapj un nolaizas sieviete ar apmeram 3 gadus vecu bernu pie rokas un otru grozaa. Siikais pat nav piesiets un vinja to briziem tur aiz rokas un briziem aiz krekla, bet parsvara tas pats laizas lejup turoties pie virves un klints. Viirs nes shaujamo ko Juris domaa janodod maoistiem jo nekam citam tas nav derigs. Tad mees stiivejamies uz augshu un ja nebutu redzejushi vietejos ejam droshi ka domatu ka esam apmaldijushies. Apejot liikumu upes otraa krastaa ir pamatigs udenskritums. Turpinam solot uz augshu lidz sasniedzam 2 km augstumu . Pec kartes Boghar ciemam ir jabut vel drusku augstak. Beidzot no korites paveras skats uz ciemu kas ar retam majam piepilda saanu ieleju. Lejaa pie galvenaas majas jau ir saceltas teltis. Gaidam kad paradisies kads no grupas. Apspriezam kaa Kaulitis ar Berzinju kaps uz Everesta bazes nometni. Guncha shamos ieskaita grupaa kurus neciesh , jurim ari kaut kadi iebikdumi, ta ka man ari japievienojas ka vinji droshi vien ka ir dirsas. Beidzot paradas Choistens kurs ir priecigs mus redzet ka pazudushos deelus. Ciemaa jau leja gulj bars ar anglju jaunieshiem kuriem ir inventars lai kaptu uz virsotni. Tomer izradas ka vinjiem plans ir tads pats ka mums. Mes veikala pa 300 rupijam gabala noperkam pedejos alus. Skatoties uz apkart skraidajoshajam vistam Guncham ar Juri rodas ideja dabut svaigu galju. Meginu atrunat bet kad vistu neizdodas nopirkt tiek dabuts kaltets muffons kas ir kaut kads govs braleens. Attiecigi visi baraa sutinam galju nepalieshu letinju gaumee. Klat vel sataisam makaronus no kuriem dalja tiek izbarota vistam kuram izdevas izvairities no katla. Choistens ar nesejiem uzlien uz maajas benijiem. Saak liit lietus. Kaut kur augstak blaustas kaiminji kas festivala ietvaros ir iekodushi.

13. Oktobris . Pamostamies Choriban kas gan pec muusu gida izrunajas pavisam savadak. Droshi ka jau tulkojuma tas ir "buuda piedirstaa upes liikumaa" Pa nakti esam gulejushi ok neskatoties uz to ka anglju dakteriene muus sabaidija ka italju bazes nometene no caurejas un vemshanas kads ir atstiepies. Mes gan parbaudijam ka Gunchas aptiecinja ir Cipro un Ammoxicillins ta ka esam labi nodroshinajshies. Vel vakara notika tautu draudzibas ugunskura kurinashana.Brokastis kafija, piens ar musli. Iztinamies no piedirstaas nometnes ap 7:15. jau pec neilga laika mainas klimatiskaa zona uun nonaakam rudeniiga mezaa kas pec vegetacijas vairak atgadina mereno joslu. Bambusi gan nebeidzas liidz pat pashai augshai. Preteja pusee dzirdam pirmo laviinu un skats uz visaam puseem ir varens. 10 ieejam Italju bazes nometne kur vietejais uzraugs ir sastadijis mazu darzinju ar kartupeliem un kapostiem. Spainii protams ir arii alus un kokakola. Gan au atkal gribes iekaseet 700 rupijas kaa "camping fee" par sho servisu. Iekartojam nometni un Maila pasaka ka jaiet tomer bus pa strauta kreiso pusi pari sniegu konusam nevis kaa karte ir ieziimeets pa otru krastu. Blakus musu teltim ir piemineklis lietuvietim kas gajis boja 1990 gadaa. Blakus ari ir akmenju kaudze ar budistu luugshanu karodzinjiem. Vakara gaitaa uzrapjos uz greedas un skatos kanjonaa uz ledaja pusi. Izradas ka Mailam kursh shkiet zin visvairak par marshrutu ir saslimis. Sudzas par kaklu un klepu. Sakam ar Nyquil bet riit dosim niknaas antibiotikas. Vakaraa paliek dregns un uzliist lietus.

16. Oktobris daulagiri bazes nometne - hidden valley.
Pa nakti gulju slikti. Kajas ir uz sniega un aukstumu var just caur guljammaisu. Meginu salikt apaksha zabakus bet tas liidz tik lidz nakoshai reizei kad pagrozos. Guncha kraac skarbi un laiku pa laikam no pretejaas sienas noiet laviina. Vairakas reizes dzirdu ka Juris prasa Guncham laiku un nakts skiet muuziga. Esam augsha iisi pirms seshiem. Skats uz daulagiri ir varens. Ir auksts. Tomeer sakaartojamies laiciigi un saakam durt uz augshu. Sheit nu ir japieziimee ka Daulagiri bazes nometne ir uz kreisaas saanu moreenas zhaaklii starp diviem ledaajiem. Vakar mees to mekleejam ne par teemu agraak. Saakam iet augshup pa ledaaja sniegu un izraadas ka vienam no neseejiem ir tikai glumas kedas. Attieciigi vinjam visur ir slidkalninsh. Muus panaak necieshami franchi ar mazaam sominjaam un paaris gidiem. Shie izskataas peec niikajiem. Pec kaadam 20 minutem kaapjam augshup kreisajaa saanu moreenaa. Tur augstums esot 49xx . Saak spiideet saule un mees turpinaam iet pa moreenas kori. Kad sasniedzam taas galu janokapj uz leju un tad jau sniegotas nogaazes galaa redzama French Pass. Pa celjam saakam just augstumu kas katram izpauzas aavaadaak. es ieraugu peedas sniegaa un pieziimeeju ka izskatas peec dzivnieka , pecak gan piebilstu ka moshk putns vai pele. No Guncha tas izsauc sajusamas smieklus kas liek mums bazities par smadzenju tuusku. Jurim saap galva un man arii ir standarta augstuma simptomi. Pa celjam uz nogaazes ir telts kur satiekam poli kas ir no anglju mediciniskas ekspedicijas. Vinsh saka ka 3 grupas kas meginaja kapt daulagiri nav bijushas sekmigas sniega apstaklu delj. Itka pavasari ari letinji esot nesekmigi meginajushi uzkaapt. Uz paarejas Choisangs apsien balto ziida shalli ap tibetieshu luugshanu karoga mastu. Tur tadu shallju jau ir daudz. Visi kopaa nofotografejamies. Uzkaapj ari stulbie franchi un atsakas mus nofotografet . Otrjaa pusee paveras plasha piesnigusi ieleja ar upi. Tur ari pa sniegaa iemiitu taku soljoojam lejup. Ir saulains bet aukstuma zinjaa likas kaa ziemas diena. Ieriikojam teltis tieshi zem takas kur riit dursim augshup uz Thampus paareju. Doma raapties virsotnee vairs nelikas pievilciiga un ceram ka shii buus peedejaa neguleetaa nakts.


Bildes ir apskatāmas šeit: http://www.sl6598.com/2008_10_nepal/

7 komentāri:

Sancho teica...

Sagaidu komentārus ar jautājumiem un ieteikumiem.

Unknown teica...

Es piedalos, ko no manis?

Unknown teica...

Jurim aizsūtīji>?

Sancho teica...

Jurim aizsūtīju - bet vēl labāk būtu ja Tu viņu personiski pabikstītu.

Unknown teica...

Vislētākās biļetes ir caur Berlīni.

Flug 1 - Qatar Airways (Economy Klasse) mit Umsteigen
Hinflug:
04.10.2008
Berlin - Tegel ab 14:55
Doha an 22:00
QR0054
05.10.2008
Doha ab 00:45
Kathmandu an 08:10
QR0352
+1 Tag
Rückflug:
25.10.2008
Kathmandu ab 09:30
Doha an 11:45
QR0353
26.10.2008
Doha ab 01:35
Berlin - Tegel an 06:00
QR0057
+1 Tag
Flugpreis pro Erwachsener (inkl. 167,30€ Steuern & Vermittlungsentgelt) 1057,00€

Un uz Berlīni ar EasyJet
~ 50 EUR uz degunu.
Tad mēs izlidotu no Rīgas 03.10 un atpakaļ 27.10.

Unknown teica...

Iepriekšējais komentārs attiecas uz rezervāciju caur lastminute.de un easyjet.com

Unknown teica...

Rezervējot no Latvijas ir ~1600 Ls (~2100 EUR) uz personu.
Rezervējot caur Qatar Airways caur Berlīni ir ~1050 + 50 EUR, + 2 naktis Berlīnē ~100 EUR kopē.
Itogo 1200 EUR uz degunu.
Lidojuma ilgums + 1 diena katrā virzienā.
Tas nozīmē ka lidojums sadārdzinās vēl par ~200 EUR uz visiem izdzertā alkohola dēļ gaidot.